Resepi ni dishare khas untuk Kak Ila..Try lah buat cheese cake ni pulak ye..lembut dan bahan-bahan pun senang nak dapat.
Btw, cheese cake ni adalah yang keempat dla cuba. Dan alhamdulillah, akhirnya menjadi juga kali ni. GemBIRA ^_____^
Betullah kata orang, "Jangan cepat putus asa dong~"
Kak Ila,, cuba lah resepi ni.
Bahan-bahan:
Bahan A:
250gram tepung optima/sponge mix
4 biji telur ayam
80ml air
1 sudu kecil ovalet
Keju Cheddar Kraft dipotong kiub (lebih kurang 5 kiub je)
Bahan B:
½ buku Philadelphia cream cheese
½ tin susu pekat manis
Bahan C:
3 sudu besar mentega
Bahan hiasan:
Keju Cheddar Kraft untuk diparut
Cara-cara :
- Panaskan 3 sudu mentega hingga cair, sejukkan.
- Pukul telur hingga kembang. Masukkan semua Bahan A yang lain ke dalam satu adunan dan pukul sehingga kembang (putih). Kemudian masukkan mentega yang telah dicairkan ke dalam adunan dan pukul hingga sebati,
- Adunan dimasukkan ke dalam Loyang. Pastikan Loyang dialas dengan kertas minyak atau digris dengan mentega. Panaskan oven pada 160oC dengan kepanasan atas dan bawah. Bakar selama 30-35 minit.
- Bahan untuk creamer manisan keju : Masukkan Bahan B ke dalam satu adunan dan pukul hingga sebati.
- Kek yang telah siap di bakar dibahagi dua menggunakan pisau pemotong kek. Letakkan creamer manisan keju di atas lapisan pertama kek, kemudian tidihkan lapisan kek yang kedua di atasnya. Salutkan creamer manisan keju di atas dan tepi kek. Hiaskan dengan cheddar cheese yang diparut.
Selamat mencuba ^^.
No comments:
Post a Comment