Friday, October 11, 2013

Fenomena HERBALIFE ^^.

Assalamualaikum :)

HERBALIFE. Satu produk kesihatan yang sudah mendapat tempat dalam negara kita, hatta di luar negara juga. Hampir kebanyakannya mengambil produk ini untuk menguruskan badan atau dalam kata sihat nya, untuk mengelakkan penyakit-penyakit yang boleh mendatangkan risiko yang besar dalam hidup seseorang.

OBESITI. Bukan sekali kita pernah dengar perkataan ni. Mungkin beratus-ratus kali. Kekadang, jenuh telinga kita mendengar obesiti yang sentiasa keluaq kat radio-radio, televisyen... tak kurang jugak iklan di dada-dada akhbar yang selalu menyelitkan gambar sebelum dan selepas menggunakan produk perlansingan.

Bukan setakat obesiti yang menjadi antara penyakit 'leading cause of death', tapi banyaaaaak lagi. Tapi dla yakin, kalau kita amalkan tabiat pemakanan yang baik dan juga exercise..in shaa allah, kita boleh tingkatkan tahap kesihatan kita.

One serving please~~

Okeyhhh..itu semua promosi kesihatan daripada dla. Primary prevention lah katakan.

Apa kaitan dengan fenomena Herbalife nie pulak ?

Fenomena ni sangat meluas dalam kalangan coursemate dla especially batchmate. Kalau ada talk pasal Herbalife ni, ramai yang sanggup korbankan waktu sekejap semata-mata nak timbang berat badan, kira peratusan lemak, nak tahu berapa banyak visceral fat dalam saluran darah, kadar metabolisme, kandungan air, kalori badan, dan yang paling menarik....usia badan mengikut metabolisme. Sedangkan, segelintir je yang serius nak ambil produk ni untuk kembalikan berat badan ideal (dalam lingkungan BMI tau) dan juga kecantikan kulit. Yang lain, ada sifat curious yang sangat tinggi pasal badan memasing..hehe

Menarik bukan? Masa tu lah kita tahu badan kita ni badan orang tua ke..atau badan kita ni awet muda. Seronok! Sebab dla masih umur 17 and sometimes 18 tahun..kih kih kih.

Kita rasa seronok sebab kita jarang nak sibuk-sibuk ukur pasal semua nie. Bila kita ada peluang, apa lagi...gunakan sebaik-baiknya.

Start dari situ, kengkawan dla termasuk lah dla dah mula ada kesedaran nak aktif-aktif main itu ini. Walaupun tak terlibat dengan SUKOL (sukan interkolej) apa tah lagi MASUM. Memang tak lah kan..kite tak ada bakat sukan-sukan ni..setakat acah-acah main keluar peluh tu boleh la.


Jadi apalagi, dla pun nak menyeru anda-anda supaya kita teruskan legasi komuniti yang sihat dan cergas.

MAJULAH SUKAN UNTUK KESIHATAN SENDIRI.

P/S: Kepada Kawan-Kawan (coach terbaik) dan juga kawan dla yang masuk competition penurunan berat badan gemilang bersama Herbalife, dla ucapkan all the best for you. Discipline is number one okeyh~

No comments:

Post a Comment