Tuesday, October 11, 2016

FNAC


FNAC. Fine Needle Aspiration Cytology. FNAC adalah salah satu prosedur untuk membuat persampelan dari sel ketumbuhan atau lump. Prosedur ini menggunakan jarum yang berongga, papan slide untuk letak sel, dan mikroskop. Terasa macam buat eksperimen dalam makmal fisiologi pula. Cuma dulu guna cheek cells (sel pipi) dan sel yang mudah nak ambil. Kali ni, perlu guna kepakaran doktor yang bertauliah untuk ambil interested cells.

Risiko semasa melakukan FNAC ni adalah terkena jangkitan (infection) daripada jarum dan persekitaran. Bilamana bendasing dimasukkan ke dalam badan, sememangnya akan ada risiko untuk terkena jangkitan. Sebagai contoh, jangkitan daripada mikrob. Sebab itulah, peralatan yang digunakan di hospital di sterile dahulu sebelum digunakan ke atas pesakit. Ini lah salah satu langkah pencegahan yang diaplikasikan di hospital untuk keselamatan pesakit.

Bunyi agak medical entri kali ni. Tapi dhila bukanlah medical personnel pun. Cuma saje nak share pengalaman yang pernah dhila lalui. Officially, this is my first #medicaldiary. Hehe.

Perasaan semasa FNAC. Ya, selepas 3 kali cubaan dengan 2 kali sesi di FNAC, akhirnya doktor berjaya juga ambil sel tu. Sesi pertama dengan 2 kali injection, tapi tidak berjaya. Kemudian, dhila dijadualkan untuk melakukan FNAC dengan bantuan ultrasound. Prosedur ni dibatalkan. Sesi kedua, alhamdulillah dengan satu injection, doktor berjaya mendapatkan sel tersebut. Sakitnya, Allah yang tahu. Terasa la sakit tu untuk beberapa hari especially bila nak perform solat.

“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya...” (2:286)

Ayat yang selalu memberi inspirasi dan motivasi buat dhila. Taklah rasa sayu sangat hidup ni.

*************************

10 Muharram 1438H. Salah satu tarikh penting buat umat Islam di seluruh dunia dan terdapat beberapa peristiwa penting berlaku dalam tarikh 10 Muharram ini, Hari Asyura. Pada hari ini juga, sahabat dhila yang merupakan teman seperjuangan hidup akan menjalani pembedahan buat kali kedua. Semoga beliau tabah dan dipermudahkan segala urusan oleh Allah. In shaa Allah, esok dhila datang melawat jika berkelapangan.

No comments:

Post a Comment