Monday, March 28, 2011

Like Father Like Son..

Bapa Borek Anak Rintik

btol x??

sebenarnya Like Father Like Son nie adalah salah satu kisah yang ada dalam buku nie..ada pelbagai untaian kisah penuh hikmah dalam buku nie..hasil Mohammad Zaka Ali Farisi..

dalam topik Berbakti agar hidup lebih bererti, diceritakan kisah Khaisamah dan anaknya, Sa'ad bin Khaisamah yang berjuang di medan perang dan akhirnya menghembuskan nafas terakhir sebagai syuhada.
Like Father Like Son, semangat jihad ayah dan anaknya begitu menggebu..

mari dla share satu kisah yg sangat menarik ye :):)

Perbandingan Panas Api Dunia Dengan Panas Api Neraka

Dikisahkan bahawa Allah SWT pernah mengutus Malaikat Jibril untuk menemui Malaikat Malik. Jibril mendapat tugas untuk meminta api dari malaikat penjaga neraka ini. Kelak, api ini akan dimanfaatkan oleh Adam dan anak cucunya untuk pelbagai keperluan, misalnya memasak.

Setelah mendengar keperluan Jibril, bertanyalah Malaikat Malik, "Saudara ku Jibril, berapa banyak api yang akan kau ambil?"

"Tidak banayk. Hanya sebesar buah kurma."

"Jika ku berikan api neraka sebesar itu, nescaya tujuh lapis langit dan bumi akan hancur kerana tidak sanggup menahan panasnya."

'Kalau begitu, separuh buah kurma sahaja"

"Dengan separuh buah kurma sahaja, langit tidak akan sanggup menurunkan hujan walau hanya setitis. Akibatnya, tanaman akan musnah."

Bingung dengan kadar api yang diperlukan, Malaikat Jibril kembali menghadap kepada Allah SWT. Jibril meminta petunjuk Allah SWT seberapa besar api yang harus diambil.

"Cukup dengan mengambil sebesar biji sawi sahaja." Demikian Allah SWT memberikan petunjuk kepada Jibril.

Kali ini, Jibril yakin tidak mungkin salah lagi. Kemudian, Jibril datang menemui Malaikat Malik seraya menjelaskan kadar api neraka yang akan diambilnya. Selanjutnya, api itu dibasuh terlebih dahulu di tujuh puluh sungai yang ada di syurga. Setelah itu, Jibril membawa api itu kepada Adam, kemudian meletakkannya di puncak sebuah gunung yang sangat tinggi. Gunung tersebut terus meleleh dan api yang tersisa pun tinggal sedikit. Sisa api itulah yang dimanfaatkan oleh seluruh umat manusia hingga sekarang.

Wallahualam...

patut pun kalo ada yang mengadu bila rasa panas, selalunya orang mesti cakap, "panas lagi api neraka"..sebesar biji sawi??..


Ayah bought this book for me..thanks yaa..^^

No comments:

Post a Comment