Monday, May 2, 2011

Kek Lapis Keju Tembikai

bismillahirrahmanirrahim.

mari mari cik adik

mari mari cik abang

mari kita buat kek lapis tembikai.

senang je nk buat kek nie...cuma perlukan kesabaran yang amat-amat maksima ye..

tapi kalau rasa-rasanya cam xjadik tue kn, yakin saja kek tu dah jadi ye..:)

mari intai-intai dulu bahan-bahan kek~

Bahan A :

10 biji telur
150g gula halus
180g tepung hong kong
30g ovalet

Bahan B :
100g horlick

Bahan c :
450g mentega
250g keju krim
400g susu pekat manis

Bahan D :
cip coklat

pewarna :
sedikit pewarna merah n hijau

cara-cara :
1. campur semua bahan A dan putar pada kelajuan tinggi.

2. masukkan bahan B sedikit ddemi sedikit hingga selesai dan terus putar adunan, ketepikan..

3. campur mentega bersama krim keju dan putar laju 3minit.

4. masuk susu dan putar.

5. campur adunan keju krim bersama adunan B , gaul sebati.

6. bahagikan adunan kepada 3 warna :hijau, original dan merah

7. bakar kek selapis demi selapis, dan tabur cip coklat pada lapisan merah.

8. bakar pada suhu 180'C

da siap...

.tadaa.


kek yang dah siap.


ada rupe tembikai x??..



terima kasih cik alyssa bagi resepi :)

No comments:

Post a Comment