Tuesday, May 8, 2012

Inspirasi Cinta Terhebat (ICT)..

#2. Engkau Memang Cantik

Kerana Kamu Tidak Pernah Tahu Betapa Cantiknya Dirimu

Secara keseluruhannya dla rasakan buku nie lebih banyak menceritakan tentang pembentukan dalam melalui kehidupan sebagai seorang wanita dan juga wanita yang solehah. Almaklumlah, perempuan...setiap inci tubuh sentiasa dijadikan isu..;)

Akhwat yang sejati bukan terlihat pada tudung yang lebar, jubah yang dikenakan atau hanya rajin menuntut ilmu semata-mata, malah akhwat sejati lebih terjurus kepada ketekunan mereka dalam mengkaji Islam secara mendalam serta mengaplikasikan ilmu yang dimiliki dalam kehidupan sehariannya.

Para akhwat pula perlulah sentiasa menitikberatkan isu penampilan mereka, namun haruslah berada dalam kategori minimum iaitu sentiasa menampilkan wajah yang ceria dan berseri-seri tetapi tidak pula sampai hiasan yang tabarruj, tidak membiarkan tubuh mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan...mengenakan wangian yang sederhana dan tidak secara berlebih-lebihan.

untuk muslimah di luar sana, termasuklah dla sendiri,,untuk tampil kemas..kita kenalah selalu menyeterika tudung yang kita gunakan..terutamanya cik tudung bawal kita yang memang kedut seribu bila dibasuh.

Buku ini juga ada menceritakan tips-tips menjaga kebersihan, antaranya :-
_menggantikan tudung sehari sekali untuk mengelakkan bau ashem
_mengganti pakaian..terutamanya yang dah kotor
_memakai deodoran a.k.a. anti bau badan
_mandi
_menjaga pemakanan dan menghindarkan dari mengambil makanan dan minuman yang merangsang bau badan

pemakai tudung juga mempunyai kriteria-kriteria yang tersendiri iaitu memakai tudung secara konsisten @ hanya memakai tudung di luar rumah shj tidak memakai tudung dalam kawasan perumahannya @ memakai tudung hanya pada saat yang dikehendakinya. Memakai tudung merupakan kewajipan yang telah ditetapkan Allah untuk kaum wanita..ingatlah, selama mana mereka ikhlas menerima aturan itu dan tidak rasa terbeban, maka itu akan menjadi sebuah kebaikan bagi dirinya dan orang-orang yang dicintainya.

Tabarruj adalah menampakkan keelokan tubuh dan kecantikan wajah hingga terserlah pesonanya...berhias merupakan fitrah bagi wanita..tp,cukuplah dengan kadar yang sederhana sahaja ye...

Cantiknya wanita tidak hanya bergantung pada kecantikan penampilannnya, tetapi juga sangat bergantung kepada akhlaknya. Sesungguhnya, akhlaklah yang mencantikkan diri seseorang wanita itu secara lahiriah dan juga batiniah. dengan menjaga akhlak juga, wanita akan mempunyai rasa malu untuk membuat maksiat, malu terhadap Allah apabila ingkar perintahnya dan malu apabila tidak membuat kebaikan.

Justeru itu, marilah kita sama-sama, anda dan dla...berusaha mencantikkan lagi rohani dan jasmani kita agar keyakinan diri dan ketaatan kita kepda Allah, Rasulullah serta orang tua semakin bertambah..InsyaAllah.

Senyum-senyum selalu ye..insyaAllah awet muda.


No comments:

Post a Comment